WAAROM

Waarom dit initiatief?

Tuinen van Heden vertrekt vanuit de principes van de permacultuur en het voedselbos. Het beoogt de productie van gezond voedsel met een zeer grote biodiversiteit en een gunstig klimaat voor mens en dier. 

Missie

Wij stimuleren en ondersteunen in Vlaanderen de aanleg en het behoud van gelaagde tuinen en voedselbossen. Hierdoor leveren we een bijdrage aan een beter klimaat, een herstel van natuur en biodiversiteit, een gezonde voedselproductie en het geestelijk welzijn van de bevolking.

Visie

Er bestaan al een heel aantal goede initiatieven in Vlaanderen. Wij brengen grondeigenaars, organisaties, overheden, bedrijven en alle mensen die willen bijdragen aan een leefbare wereld voor mens, dier en natuur samen met als doel zoveel mogelijk oppervlakte nuttig en eetbaar te maken.

Laat ons verbinden, elkaar inspireren, informeren, begeleiden en ondersteunen om zoveel mogelijk gelaagde tuinen en voedselbossen aan te leggen.

Waardevolle bijdrage tot onze klimaatdoelstelling

Gelaagde tuinen en voedselbossen zijn de beste vorm van grondgebruik voor het klimaat. Bomen filteren CO2 uit de lucht en bovendien produceert een voedselbos -net zoals een gelaagde tuin- eten voor mens en dier. Daardoor kunnen we meer lokaal en zelfvoorzienend leven, wat heel wat CO2-uitstoot bespaart ten opzichte van de klassieke landbouw en voedselvoorziening. 

Het aanleggen van voedselbossen en gelaagde tuinen is essentieel om een groenere, duurzamere en gezondere toekomst te realiseren. Daarom ondersteunen diverse organisaties de aanplanting van voedselbossen financieel. Dankzij o.a. Bos+ is het mogelijk om subsidies aan te vragen voor je eigen project. 

Draagt bij tot biodiversiteit

In voedselbossen en gelaagde tuinen werkt men met verschillende lagen met beplanting. Deze lagen zijn perfect op elkaar afgestemd waardoor ze elkaar aanvullen en versterken. Elke laag is voorzien van verschillende soorten planten en dieren met elk hun eigen waarde en functies. 


De keuze voor een rijke mix van beplanting stimuleert de biodiversiteit. Het gaat zowel om grote bomen, grote en kleine struiken, eetbare planten, bloemenweides en nog veel meer. Belangrijk om te weten is dat een voedselbos een lange termijnproject is. Het moet -letterlijk- groeien vooraleer je er volop van kan leven en genieten. 


Lokale en gezonde voedselproductie

Gelaagde tuinen en voedselbossen worden aangelegd vanuit de filosofie van de bio-dynamische landbouw en volgens de principes van de permacultuur. Het spreekt voor zich dat deze manier van werken bijdraagt tot het oogsten van lokale en uitermate gezonde producten. 


De oogst van voedselbossen en gelaagde tuinen is een vorm van voedselproductie, waarbij de boer of tuinder zich laat leiden door de wijsheid van de natuur. De oogst komt tot stand door het samenspel van natuurlijke processen en lokale omstandigheden te cultiveren en te verzorgen. 


Naast een gezonde oogst zorgt deze manier van voedsel produceren voor een betere band met de natuur en voor meer psychisch en fysisch welbevinden.

Uit liefde voor mens en natuur

Naast een gezonde lokale voedselproductie en meer biodiversiteit zorgen voedselbossen en gelaagde tuinen voor een waardevolle bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen. 


Wij moeten goed beseffen dat we de aarde niet erven van onze voorouders, maar dat we haar lenen van onze kinderen en kleinkinderen. Daarom moeten we met veel respect zorg dragen voor de grond waarop we leven en voor de natuur die ons omringt.


Er zijn heel wat redenen denkbaar waarom men voedselbossen of gelaagde tuinen dient aan te planten. Elk van deze redenen is uiteindelijk terug te brengen tot de liefde voor de mens en de natuur.

Share by: